En forunderlig historie

De sidste par år har USA brygget en besynderlig historie sammen for at forklare hvad de foretager sig. Jeg synes den er værd lige at få frisket op.

Fortællingen

Som fortælling starter det hele dagene efter den 11 september, hvor Bush junior stiller sig frem som nationens fader og lover alvorlige konsekvenser. Endnu er Osama bin Laden blot et navn, men der åbnes ikke for tvivl om at angrebet på dobbelttårnene - og Pentagon - må være af mellemøstlig oprindelse.
Hævnen falder mod Afghanistan, hvor den oprindeligt Pakistansk støttede Taleban-milits må se sig angrebet fra Pakistanske baser. Som sidegevinst får USA placeret sig i lufthavne hvor de ellers aldrig havde kunnet håbe at blive taget pænt imod; F-16 jagere i Turkmenistan!
Det, at Irak siden 1980, har været i opposition til islamisk fundamentalisme – med amerikanske, tysker og franske våben leveret ad libitum, har været glemt siden 1995, og i 2001 er der slet ingen, der kan huske længere. Så det er med en velvillig presse i ryggen muligt at transformere Saddam Hussein til et tohovedet uhyre: halvt stalinist, halvt ayatollah.
Det er også værd at bemærke det fokus der fra amerikansk side lægges på personen Saddam Hussein. Det er blevet set som en religiøs undskyldning, da det i visse kristne fortolkninger er moralsk forsvarligt at kæmpe mod ”tyranner”. Men det er mere sandsynligt blot propagandatekniske årsager der er bag, hvor man med denne manøvre kan placere Hussein på den ene side, og det Irakiske folk sammen med USA på den anden. En ting er dog ret sikker – Hussein har ikke noget med angrebet på Word Trade Center at skaffe.
Skønt logikken alt i alt halter alvorligt, er ”krigen mod terrorisme” åbenbart rigelig argumentation – der behøves ikke mere forklaring, når alle har glemt tankerækken der førte fra 11. september hele vejen til Bagdad. Hvad der står tilbage er USA's påberåbelse af den ny doktrin om retten til ”forebyggende angreb”

Hjemme i Danmark

Herhjemme tryller Anders Fog med sproget: for flere måneder siden beroliger han befolkningen med, at vi aldrig vil gå i krig uden om FN. Da han så sender os i krig, viser det sig, at det manglende mandat fra Sikkerhedsrådet ikke i mindste måde forhindrer dansk deltagelse. Der er alligevel tale om, hvad der nu hedder en ”forankring” i FN-systemet. Denne "forankring" står ganske vist i modsætning til et egentligt mandat, men betyder altså at vi ikke går i krig uden om FN. "Forankring" betyder nemlig på Fogh'sk, at spørgsmålet aldrig kom til afstemning, og at et Justitsministeriet har fundet frem til at vendingen ”alvorlige konsekvenser” i resolution 1441 skulle være en retfærdiggørelse af krigshandlinger (hvilket står i modsætning til FN’s normale sprogbrug) For at bøde lidt på afvigelsen refererer Fog til ”den lange række af resolutioner”, skønt heller ingen af disse sanktionerer krig.

Hvad man end siger om Bush og Fogh – det er to herrer der ikke står tilbage for nogen når det gælder komplekse logiske forløb.